Tervetuloa,

Hyvinvointikeskus OP Vallilan blogin pariin. Olemme ohjanneet, auttaneet, liikuttaneet ja tukeneet omalla polullaan lukuisia eri tasoisia, ikäisiä ja liikuntataustaisia asiakkaitamme Hyvinvointikeskus OP Vallilassa jo reilun kolmen vuoden ajan. Kattavavasti varustellun kuntosalimme sekä monipuolisen ryhmäliikuntakalenterin lisäksi tarjoamme myös henkilökohtaista valmennusta sekä pienryhmätoimintaa salillamme ammattitaitoisten Fressi Trainereiden toimesta. Toisinaan pyrähdämme eri osastoille pitämään taukojumppia sekä järjestämme säännöllisesti teemapäiviä ja -viikkoja hyvinvointikeskuksessamme.

Kesän jälkeen on hyvä tarkastella tulevaa ja niin olemme tehneet myös me. Uutena palveluna tarjoamme kuukausittain päivittyvän blogin, jota pääset seuraamaan täällä opliikuntakanava.fi sivulta. Blogista tulet löytämään tietoa hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseen liikunnan, ravinnon, levon sekä stressinhallinnan avulla. Jaamme myös asiakkaidemme upeita muutostarinoita, jotka voivat auttaa myös juuri Sinua kiinnittämään enemmän huomita omaan hyvinvointiisi.

Aloittakaamme blogi pureutumalla palautumisen taitoihin. Nyt kun kesälomilta on palattu työelämään voi tuntua siltä, että kesän antaman valoenergian turvin jaksaa kiirettä arkea; Pitkiä työpäiviä, iltarientoja, omia ja lasten harrastuksia sekä muita velvoitteita. Samalla, kun loman jälkeinen kuormitustaso nousee tulemme herkästi tinkineeksi riittävästä levosta ja nipistämme lisäminuutteja yöunesta. Tämä ei ole hyvä yhdistelmä. Aluksi kaikki voi tuntua toimivan, mutta kuten puhelimestasi myös kehostasi loppuu akku aikanaan. Usein huomaamme akun tyhjenemisen vasta, kun sitä on enää muutama prosentti jäljellä. Puhelimen lataus onnistuu parissa tunnissa, mutta kehon ja mielen täyspalautuminen voi viedä useammankin vuoden. Sen lisäksi, että olemme alituiseen väsyneitä aiheuttaa pitkittynyt ylikuormitus meissä lukuisia negatiivisia sekä fysiologisia että psyykkisiä muutoksia ja oireita. Kun uskallamme tarttua kiinni omaan jaksamiseen riittävän ajoissa voimme ehkäistä näitä useita ikäviä asioita. Kumman sinä valitset – hyvinvoivan mielen ja kehon, jolloin isommat ja pienemmät haasteet tuntuvat melko mutkattomilta ja elämä on muutenkin aika kivaa vai haluatko tilanteeseen, jossa alituiseen löydät itsesi uupunena kotisohvalta suklaalevyä hipistellen ja jolloin elämäkin saa enemmän harmaan sävyjä kuin pirskahtelevaa väriloistoa?

 

 

Voisitko kokeilla, auttaako luonnossa liikkuminen sinua palautumaan paremmin? Jo pelkän luonnossa oleilun on todettu mm. laskevan verenpainetta ja sykettä!

Jotta energia ja hyvä olo, jota hiljalleen hiipumassa oleva kesä sinulle antoi, säilyisi pitkään aloita tutkailemalla omaa arkeasi ja ajankäyttöäsi. Pidä tiukasti kiinni riittävästä yöunesta ja pyri säilyttämään unirytmi hyvinkin samanlaisena läpi viikon. Unen tarve vaihtelee hieman yksilöittäin, mutta pitkässä juoksussa kukaan ei pärjää alle 7h yöunilla. Tavoittelemisen arvoinen määrä unta yössä olisi vähintään 8h. Unesta noin 30min kuluu mm. nukahtamiseen ja yöllisiin heräilyihin, joita kaikkia et itse huomaa. Tämä on hyvä muistaa, kun miettii omia unitunteja. Lukuisat tutkimukset kertovat, että pystymme mittaamaan objektiivisia haittoja sekä aivoille että keholle unen jäädessä alle 7h yössä. Sen lisäksi, että painonpudotus hankaloituu ja univajeessa syö herkästi liikaa aiheuttaa se myös mm. kehon immuunisolujen määrän merkittävää laskua. Jos siis haluat ehkäistä myös sairastumisriksiä perusflunssaan tai muihin vakavampiin sairauksiin kannattaa painaa pää tyynyyn ajoissa. Univaje saa mielen synkäksi, heikentää keskittymiskykyä ja suoritusteho laskee. Sen sijaan, että ryystät päivän ties monetta kymmenettä kahvikipollosta siirrä katse siihen, mikä todella sakkaa ja tee muutoksia niin hyvin kuin voit. Joskus voimme toteuttaa ainoastaan niin sanottua damage controllia tai voimme tosissaan tehdä pieniä muutoksia omiin tapoihimme.

Jotta nukahtamisen vaikeuksilta ja yöllisiltä heräilyiltä vältyttäisiin, suosittelen kiinnittämään huomiota unihygieniaan. Se, mitä teet päivän aikana vaikuttaa suuresti siihen, miten nukut yöllä. Muista siis tauottaa työpäivääsi ja ottaa mikropalautumishetkiä kiireen keskellä. Aloita helpolla. Keskity 30-60s ajan hengitykseesi. Pyri hengittämään mahdollisimman pitkään ja syvälle vatsaan, puhalla hitaasti ulos. Tämä on helppo toteuttaa tiukankin palaverin aikana! Tämän lisäksi myös illan rauhoittaminen ja tietoinen valmistautuminen uneen on tärkeää. Vältä liian mukaansatempaavia TV-sarjoja, laita puhelin ja tabletti syrjään, himmennä valaistusta, viilennä ja pimennä makuuhuone. Valon määrän väheneminen antaa keholle signaalin rauhoittua, jolloin myös kehon luonnollisen melatoniinin eli unihormonin eritys lisääntyy. Syö hitaita hiilihydraatteja sisältävä iltapala 1-2h ennen nukkumaan menemistä, sillä hiilarit rauhoittavat. Tämä on useimmille tuttua lounaan jälkeisenä koomana. Hyödynnä tätä ennen unta. Myös sopivan rasittavalla ja riittävällä määrällä aktiivisuutta sekä terveyttä edistävällä ravinnolla voidaan eheyttää unta ja kehittää omia palautumisen taitoja.

Mieti riittävää unta ja lepoa samanlaisena toimena kuin puhelimen latausta. Kun akku on täydempi riittää sinulla varmasti paremmin virtaa pohtia myös mahdollisia ruokavaliomuutoksia ja aktiivisuuden lisäystä. Väsyneenä ja kiukkuisena ei varmasti ole otollisin hetki aloittaa esimerkiksi uutta harrastusta! Nappaa vinkit talteen ja aloita harjoittelemaan palautumisentaitoja samantien. Kenties voisit ottaa juuri nyt mikropalautumishetken itsellesi. Aloita tietoinen syvään hengittäminen ja rentoudu hetkeksi.

Seuraavan tekstin myötä pääset lukemaan erään asiakkaani muutostarinan. Kaikki lähti siitä, että oli halu jaksaa ja voida paremmin eikä palata lomalta paluun jälkeen siihen samaan vanhaan ei niin hyvään- olotilaan.

Sporttisin terveisin,

Laura